Cykla längs Göta kanal

I Sjötorp finns cykeluthyrning och researrangör som erbjuder cykelpaket där cykel, boende och mat ingår i paketen.

Båtkryssning Göta kanal

Båten Bellevue utgår från Sjötorp och ombord kan du njuta av en dagskryssning på Göta kanal.

Ställplatser i Sjötorp

Det finns flera ställplatser i Sjötorp. De mest populära ligger centralt med utsikt över såväl Vänern som Göta kanal.

Gästhamn i Sjötorp

Gästhamnen ligger centralt med närhet till restauranger och bad. Dessutom finns minigolf, utegym, lekplats och mulitsportarena.

Aktiviteter och sevärt i Sjötorp

Sjötorp bjuder på många olika aktiviteter. Sommarhalvåret är fyllt av olika arrangemang och evenemang som du kan ta del av. De allra flesta är dessutom gratis. Det finns också mycket du kan göra på egen hand.

Att cykla utmed Göta Kanal till exempel är mäkta uppskattat. Cyklar finns att hyra i Sjötorp och kan kombineras med ett lunchpaket eller en längre tur med övernattning.

Slussningen är naturligtvis ett sevärt gratisnöje. Det är spännande att se stora och små båtar färdas genom slussarna.

Vänern, som är landets största sjö, bjuder på en omväxlande natur och skärgård. Med egen båt eller en utflykt med en äkta Vänerslup får du fantastisk dag. Vänerslupen Oskar II gör regelbundna turer på kanalen och Vänern. Vill du ta ett svalkande dopp erbjuder Sjötorp en badstrand mitt i samhället.

Passagerarfartyget Bellevue seglar på kanalen till Lyrestad eller Töreboda. På dessa turer kan du uppleva hur man förr drog båtarna med oxar. Vid Norrkvarn möter oxen Sixten och drar Bellevue mellan slussarna. Ett populärt inslag. Varvsmuseet och torrdockan är andra sevärdheter som är värda ett besök.

Kanalmuseet

I samma byggnad som Café Batlzar, en trappa upp, finns Kanalmuseet. Där kan du se och läsa mer om Göta Kanal, detta fantastiska byggnadsverk. Du kan se med vilka enkla medel man grävde kanalen för över 200 år sedan. Det finns också en hel del om sjöfarten på Vänern. Gamla båtar, ritningar, förlista båtar, brev m.m.

Båtplatser

Båtplatser finns att tillgå genom kontakt med Sjötorps Båtklubb, Göta Kanalbolag eller Sjötorps segelsällskap. För kontakt se vidare på respektive hemsida.

Surö bokskog

Surö bokskog är Sveriges nordligaste bokskog och ligger några km söder om Sjötorp

Vandringsled

Vid början av motionsspåret finns en vandringsled som sträcker sig ca 9 km där du delvis vandrar längs Vänern i fantastisk miljö. Leden är förhållandevis lättvandrad och är det hyfsat torrt så går det hinna runt på ca två timmar. Vill du njuta av terängen är det värt att ta det lite lugnare och stanna till och se sig om längs vägen.

Skyltad vandringsled ut till Harnäs Fyr och Surö Bokskog . Börjar vid gamla bandyplan.

Det går alldeles utmärkt att vandra längs Göta kanal.

Badplatser

Med läget vid Vänern och Göta Kanal finns det möjligheter till bad på nära håll, med en badstrand mitt i samhället.

Kommunens badplats i hamnen, med sandstrand och den ligger vid Sjötorps Båtklubb. Det finns även en populär badbrygga i övrehamnbassängen i Göta Kanal för de som kan simma på djupt vatten.

Bastuflotten

Elless har en nyrenoverad bastubrygga. Den ligger längst ut på en brygga i småbåtshamnen i Sjötorp. Omklädningsrum och bastu för 6-8 personer med vedeldad kamin. Den kostar 300kr att hyra för 3 timmar. Ved ingår ej men finns att köpa i Minigolfkiosken sommartid. Bokning och betalning sker på www.boka.se/bastubryggan. Åldersgräns 18år.

Vänligen lämna bastun i samma fina skick som när du kom. Välkommen att boka!

Minigolf

Vad vore en turistort utan en minigolfbana. I Sjötorp finns en trevlig minigolfsbana nere vid gästhamnen, där du även kan köpa lotter.

Inför sommaren 2020 utökades antalet banor till 12 och tre nya kom på plats. Hela oområdet blev uppdaterat med nya staket och underlag samt ett pingisbord i betong inköptes. Till sommaren kommer det göras några förbättringar.

Boule

Precis vid minigolfbanan finns även en boulebana. Bouleklot mm finns att hyra vid minigolfen.

Boulebanan är alltid öppen och den har varit välbesökt. Det finns två banor och banorna har genomgått en stor renovering 2019.

Tennisbana

Tennisbanan ligger vid fd bandybanan, södra infarten till Sjötorp.

Den kommer vara tillgänglig under våren och i sommar.

Cykelleder

Blomsterleden, Göta Kanal kan bli en nationell cykelled under 2021 och Vänerleden 63 mil runt Vänern kommer troligen att skylttas upp 2021.

Att cykla utmed Göta kanal har blivit en riktig succé.

I Sjötorp hittar du Sjötorps Cykeluthyrning som arrangerar cykelresor och hyr ut cyklar.

Lekplatser

En stor och populär lekplats ligger efter förskolan på Sjöfallsvägen och en mindre finns på Notvägen. Det kommer också byggas en lekplats i gästhamnsområdet som ska stå klar sommaren 2021.

Beachvolleybana

Beachvolleybollbanan: Alltid öppen och nätet sitter uppe året runt. Den hittar du vid Kanalkrogen, gästhamnsområdet.

Övrigt

Hjärtstartare: Finns på södra väggen utanpå Klings Glasscafé Alltid tillgänglig året runt, samt på Sjötorps Båtklubbs kranbod.

Toaletter: Finns i gula byggnaden vid rastplatsen bredvid bensinmacken. Även vid badstranden i hamnområdet.