Se och uppleva2020-06-18T09:49:24+00:00

Aktiviteter och sevärt i Sjötorp

Sjötorp bjuder på många olika aktiviteter. Sommarhalvåret är fyllt av olika arrangemang och evenemang som du kan ta del av. De allra flesta är dessutom gratis. Det finns också mycket du kan göra på egen hand.

Att cykla utmed Göta Kanal till exempel är mäkta uppskattat. Cyklar finns att hyra i Sjötorp och kan kombineras med ett lunchpaket eller en längre tur med övernattning.

Slussningen är naturligtvis ett sevärt gratisnöje. Det är spännande att se stora och små båtar färdas genom slussarna.

Vänern, som är landets största sjö, bjuder på en omväxlande natur och skärgård. Med egen båt eller en utflykt med en äkta Vänerslup får du fantastisk dag. Vänerslupen Oskar II gör regelbundna turer på kanalen och Vänern. Vill du ta ett svalkande dopp erbjuder Sjötorp en badstrand mitt i samhället.

Passagerarfartyget Bellevue seglar på kanalen till Lyrestad eller Töreboda. På dessa turer kan du uppleva hur man förr drog båtarna med oxar. Vid Norrkvarn möter oxen Sixten och drar Bellevue mellan slussarna. Ett populärt inslag. Varvsmuseet och torrdockan är andra sevärdheter som är värda ett besök.

Kanalmuseet

I samma byggnad som Café Batlzar, en trappa upp, finns Kanalmuseet. Där kan du se och läsa mer om Göta Kanal, detta fantastiska byggnadsverk. Du kan se med vilka enkla medel man grävde kanalen för över 200 år sedan. Det finns också en hel del om sjöfarten på Vänern. Gamla båtar, ritningar, förlista båtar, brev m.m.

Båtplatser

Båtplatser finns att tillgå genom kontakt med Sjötorps Båtklubb, Göta Kanalbolag eller Sjötorps segelsällskap. För kontakt se vidare på respektive hemsida.

Surö bokskog

Surö bokskog är Sveriges nordligaste bokskog och ligger några km söder om Sjötorp

Vandringsled

Vid början av motionsspåret finns en vandringsled som sträcker sig ca 9 km där du delvis vandrar längs Vänern i fantastisk miljö. Leden är förhållandevis lättvandrad och är det hyfsat torrt så går det hinna runt på ca två timmar. Vill du njuta av terängen är det värt att ta det lite lugnare och stanna till och se sig om längs vägen.

Badplatser

Med läget vid Vänern och Göta Kanal finns det möjligheter till bad på nära håll, med en badstrand mitt i samhället.

Minigolf

Vad vore en turistort utan en minigolfbana. I Sjötorp finns en trevlig minigolfsbana nere vid gästhamnen, där du även kan köpa lotter.

Boule

Precis vid minigolfbanan finns även en boulebana. Bouleklot mm finns att hyra vid minigolfen.

Sjotorp.se

Denna webbplats drivs av företagare på orten i samarbete med Samhällsföreningen och Sjötorps Bygdegårdsförening.